Portfolio van reeds uitgevoerde projecten

2020
 • Projectweek ‘Rembrandt-Velázquez’ In week 4 hebben studenten van de Klassieke Academie de projectweek ‘Rembrandt-Velázquez’ gevolgd. Dit naar aanleiding van de gelijknamige tentoonstelling in het Rijksmuseum. Het schilderij ‘St. Paulus de Heremiet’ van Jusepe de Ribera werd gebruikt als uitgangspunt voor de opstelling en nageschilderd door de studenten.
2019
 • Sprezzatura naar aanleiding van de tentoonstelling in het Drents Museum Assen. Een samenwerkingsproject met het Drents Museum en de Klassieke Academie onder leiding van Rein pol. Lecture conservator drs. Annemiek Rens. Na de eenwording van Italië in 1861 wisselden hoop en teleurstellingen elkaar in gevoel af. De armoede nam toe. Door het uitblijven van sociale verbeteringen ontstond een kritische houding naar de maatschappij die in de kunst leidde tot het sociaalrealisme en tot een beweging tussen droom en werkelijkheid: de start van het symbolisme. In dit project gaan we ons afvragen hoe actueel ‘Sprezzatura’ is. (Dit project was exclusief voor studenten van de Klassieke Academie voor Beeldende Kunst te Groningen)
 • Interdisciplinair Academie breed Chihuly-project ‘Ogen voor het (on)zichtbare’. Een samenwerkingsproject met het Groninger Museum, het UMCG, de Klassieke Academie en de Faculteit Geneeskunde onder leiding van kunstenaar Rein Pol. Lecture Kunsthistorica drs. Ellen van der Vecht. Lecture arts-microbioloog dr. Edwina Doting over de gevaren van micro-organismen. (Dit project was exclusief voor studenten van de Klassieke Academie voor Beeldende Kunst te Groningen)
 • Caravaggio project. Een samenwerkingsproject met het Centraal Museum Utrecht en de Klassieke Academie. O.l.v. kunstenaar Thomas Langeveld naar aanleiding van de tentoonstelling ‘Caravaggio in Europa’ in het Centraal Museum Utrecht, met lecture van kunsthistorica drs. Bouk Wierda. (Dit project was exclusief voor studenten van de Klassieke Academie voor Beeldende Kunst te Groningen)
 • Multicultureel Nederland. Een samenwerkingsproject met Humanitas en stichting Jasmijn. O.l.v. kunstenaar Xandra Donders. (Dit project was exclusief voor studenten van de Klassieke Academie voor Beeldende Kunst te Groningen)
 • Masterclass Model à la Russe. O.l.v. kunstenaar Maksim Nurulin uit Moskou (Dit project was exclusief voor studenten van de Klassieke Academie voor Beeldende Kunst te Groningen)
 • Masterstudenten schilderen portret van vertrekkend burgemeester Peter den Oudsten van Groningen in samenwerking met de Gemeente Groningen en de Klassieke Academie in Groningen. O.l.v. kunstenaar Xandra Donders. (Dit project was exclusief voor studenten van de Klassieke Academie voor Beeldende Kunst te Groningen)
 • Schimmelab UMCG Samenwerkingsproject met UMCG. O.l.v. kunstenaar Xandra Donders en arts-microbioloog dr. Edwina Doting. (Dit project was exclusief voor studenten van de Klassieke Academie voor Beeldende Kunst te Groningen)
 • Leonardo da Vinci project Gekke Bekke in samenwerking met het Teylersmuseum in Haarlem en de Klassieke Academie. O.l.v. kunstenaars Ewoud van Rijn en Xandra Donders met Lecture van kunsthistorica drs. Bouk Wierda. (Dit project was exclusief voor studenten van de Klassieke Academie voor Beeldende Kunst te Groningen)
 • Het Beest in jou. Zelfportret waarin de deelnemer zich transformeert tot een dier waar hij/zij zich vanuit gevoel en beleving mee verwant voelt. O.l.v. kunstenaar Xandra Donders. (Dit project was exclusief voor studenten van de Hanzehogeschool Academie Minerva en de Klassieke Academie voor Beeldende Kunst te Groningen)
 • Innerlijk Landschap naar aanleiding van de tentoonstelling Romantiek in het Noorden Groninger Museum. O.l.v. van kunstenaar Xandra Donders. Lecture kunsthistorica drs. Ellen van der Vecht. (Dit project was exclusief voor studenten van de Hanzehogeschool Academie Minerva en de Klassieke Academie voor Beeldende Kunst te Groningen)
 • Groepsportret Deelnemers lieten d.m.v. een groepsportret zien wat hen raakte in onze samenleving. Thema’s waren het individualisme, het gebrek aan sociale betrokkenheid, eenzaamheid en de verharding van groepen mensen tegenover elkaar. O.l.v. kunstenaar Xandra Donders. (Dit project was exclusief voor studenten van de Hanzehogeschool Academie Minerva en de Klassieke Academie voor Beeldende Kunst te Groningen)
2018
 • Romantiek in het Noorden een samenwerkingsproject met het Groninger Museum en de Klassieke Academie naar aanleiding van de tentoonstelling Romantiek in het Noorden. O.l.v. Rein Pol en Xandra Donders. Deelnemers gebruikten het landschap als aanleiding om hun emoties te verbeelden. Lecture kunsthistorica drs. Ellen van der Vecht. (Dit project was exclusief voor studenten van de Klassieke Academie voor Beeldende Kunst te Groningen)
 • Organisatie Classical Art in Culturele Hoofdstad Leeuwarden. Tentoonstelling van het topsegment van de Nederlandse klassiek-figuratieve kunst waaronder docenten en alumni van de Klassieke Academie in Groningen geopend door Peter Trippi, chief editor ‘The Fine Art Connoisseur’ en co-curator van onder andere de Alma Tadema tentoonstelling en ‘The American Dream’ in het Drents Museum.
 • American Dream een samenwerkingsproject met het Drents Museum en de Klassieke Academie. O.l.v. kunstenaars Lennaert Koorman en Xandra Donders. Lecture conservator Drents Museum dr. Annemiek Rens. Gesponsord door TFAC. (Dit project was exclusief voor studenten van de Klassieke Academie voor Beeldende Kunst te Groningen)
2017
 • In het Hart van de Renaissance. Een samenwerkingsproject met het Rijksmuseum Twente en de Klassieke Academie. O.l.v. kunstenaar Ulrich Suberg, oud student van de Florence Academy of Art. Lecture kunsthistorica drs. Bouk Wierda. Gesponsord door TFAC. (Dit project was exclusief voor studenten van de Klassieke Academie voor Beeldende Kunst te Groningen)
 • Mata Hari project. Een samenwerkingsproject met het Fries Museum. Het dubbelleven van Mata Hari is naar deze tijd getrokken. O.l.v. kunstenaar Niels Smits van Burgst. Lecture kunsthistorica drs. Ellen van der Vecht. (Dit project was exclusief voor studenten van de Klassieke Academie voor Beeldende Kunst te Groningen)
2016
 • Repin project. Een samenwerkingsproject met het Drents Museum, de Klassieke Academie en de TFAC. Het thema van de tentoonstelling ‘Armoede en Onrust’ is naar deze tijd getrokken. O.l.v. kunstenaars Xandra Donders en Lennaert Koorman. Lecture kunsthistorica drs. Ellen van der Vecht en conservator Drents Museum drs. Annemiek Rens. (Dit project was exclusief voor studenten van de Klassieke Academie voor Beeldende Kunst te Groningen)
Recente tentoonstellingen
 • Resultaten van het interdisciplinaire Chihuly-project ‘ogen voor het (on)zichtbare’ in het Groninger Museum en UMCG.
 • Portretten Masterstudenten van Burgemeester Peter den Oudsten in het Forum in Groningen.
 • Resultaten Masterstudenten project Multicultureel Nederland tentoongesteld tijdens Open Monumentendag in Humanitas in Groningen.

X

Op dit adres zul je onze reactie ontvangen