Onze Cursussen

Wegwijs in je eigen kunst

Soms loop je vast als kunstenaar of amateur en wil je graag de draad weer oppakken. Wellicht is dit voor jou een periode waarin je tijd kan vinden jezelf beeldend verder te ontwikkelen en ben je nog meer gedreven mooie en betekenisvolle kunst te maken. Samen kunnen we veel bereiken! Met deze cursus word je geholpen weer verder te komen óf om een andere weg in te slaan en nieuwe mogelijkheden te ontdekken. Je kunt je als je wilt ook aanmelden met een eigen thema zoals bijvoorbeeld familiegeschiedenissen naar aanleiding van oude foto’s, of juist iets totaal anders zodat de cursus helemaal bij jouw persoonlijke situatie past. Ook coaching behoort tot de mogelijkheden.

Meer informatie

Je kunt wel professionele feedback en sparring gebruiken, want vreemde ogen kunnen kanten in je zien die je zelf over het hoofd ziet. Soms is het voor een buitenstaander makkelijker om jouw eigen weg aan te wijzen, zeker waar je die zelf kwijt bent geraakt…

XD-Art Projects zal je graag bij een persoonlijk traject gedurende 8 weken 1 x per week hierbij willen coachen.

Werkwijze:

 • Je zal worden geadviseerd en begeleidt bij je conceptontwikkeling en het inzetten van (klassieke) vaardigheden en het vinden van de juiste inspiratiebronnen uit de kunstgeschiedenis en hedendaagse kunst (kranten-) foto’s, filmstills, animaties, strips, games.
 • Je gaat tekeningen, collages, ruimtelijke opstellingen, schilderijen e.d. maken. Misschien dat je al een onderwerp hebt en anders gaan we samen op zoek naar een onderwerp bv aan de hand van een actuele maatschappelijk kwestie, of een thema dat voortkomt uit museale tentoonstelling, of uit jouw zelfbeeld.
 • Gekeken zal gaan worden naar wat voor jou persoonlijk de juiste route zal zijn. Als waardevol persoon word je vervoert van waar je bent in de kunst naar waar je graag zou willen zijn.

XD-Art Projects zal je adviseren en begeleiden bij je conceptontwikkeling. Welke herinneringen en ervaringen heb jij? Welke gevoelens roepen die bij jou op? Wij vinden gezamenlijk uit hoe jij dat op jouw manier kunt verbeelden.

De cursus zal worden afgesloten met een eigen thema waarin je de verworven vaardigheden toepast.

Materiaal: schetspapier en zwarte tekenstift of zwart Siberisch krijt/ schaar, lijm, tijdschriften en kranten e.d. /computer en printer/ telefoon of camera /kijkdoos spul: o.m. een schoenendoos/ klein spotje/ schildersmateriaal.

XD-Art Projects zal je aanmoedigen te experimenteren en fouten te maken om nieuwe mogelijkheden te ontdekken en jezelf te ontwikkelen. Hierdoor zullen nieuwe perspectieven worden geboden.

Een selectie van de resultaten zullen op social media worden geplaatst.

Online cursus 8 lesweken. Kies zelf de datum dat je wilt gaan starten met de cursus.


Basisprincipes: Compositie & Expressie

Deze cursus wordt in twee delen gegeven die beide verschillende aspecten van compositie & expressie behandelen.

In de cursussen Basisprincipes Compositie en Expressie 1 en 2 zal je de klassiek traditionele compositieleer en samenhangende expressies en conceptontwikkeling leren. Aanbod komen de genres portret/landschap/stilleven en verbeelding, met voorbeelden uit verschillende kunsthistorische stijlperioden en stijlrichtingen. Er zullen vragen gesteld worden om zo tot nieuwe ideeën en perspectieven te komen. De kunstcursussen helpen om meer intuïtief, empathisch en associatief te denken om tot nieuwe ideeën te komen.

Je krijgt gedurende de cursus op jouw persoonlijke toegespitste begeleiding, feedback en coaching. Er wordt gekeken naar jouw als individu. Daardoor zijn de cursussen geschikt voor diverse doelgroepen, variërend van amateurs die op zoek zijn naar een nieuwe uitdaging, studenten tot ervaren kunstenaars. (Postacademiaal)

De cursussen zijn ook geschikt voor mensen uit andere vakgebieden. Je leert anders te kijken door kunst. Waarnemen en empathisch vermogen worden ontwikkeld en het doorbreekt verkokerd denken.

Meer informatie

Algemene werkwijze

Gekeken zal worden naar hoe jij persoonlijk de klassieke basisprincipes compositie en expressie toe zal kunnen passen in je eigen werk en wel zodanig dat er een eigen signatuur zal ontstaan. Voor inspiratie, conceptontwikkeling en ideevorming leer je te putten uit verschillende kunsthistorische stijlperioden en stijlrichtingen.

De huiswerkopdrachten zullen je 2.5 tot 5 u per week in beslag nemen.

De begeleiding zal individueel zijn. Als waardevol persoon word je individueel op een avontuurlijke reis vervoerd van waar je bent in de kunst naar nieuwe plekken, mogelijkheden en inzichten.

Compositie

Compositie is het ordenen van beeldende elementen op een gegeven oppervlak, zodanig dat er een samenhang ontstaat. Bij de opzet van een tekening of schilderij begin je met het ordenen van de waarneming. In de beste gevallen is die samenhang zo vanzelfsprekend, dat het ordenend beginsel door de toeschouwer geheel over het hoofd wordt gezien.

Compositie is het fundament van een kunstwerk.

Alle compositie is in wezen abstract, en waar sprake is van een voorstelling is ook sprake van een extra complicatie: de beeldelementen van de voorstelling moeten dan ook meegenomen worden in de beeldopbouw.

Expressie

De lessen compositie en expressie zullen gaan over de samenhang tussen compositie en expressie. De compositie bepaalt het type drama en de sfeer. We hebben het dan over de expressie.

Inhoud Cursus 1

Compositie & expressie 1 (15 lessen) Kies zelf de datum dat je wilt gaan starten met de cursus.

Compositorische ordening:

 • Ritmen (diagonalen, horizontalen, verticalen) en bogen.
 • Expressies: Apollinisch rustig, beheerst of Dionysisch extatisch, onrustig, geestvervoerend en onbeheerst.

De cursus zal worden afgesloten met een eigen thema waarin je de verworven vaardigheden toepast.

Inhoud Cursus 2

Compositie & expressie 2 (15 lessen) Kies zelf de datum dat je wilt gaan starten met de cursus.

Compositorische ordening en ruimtelijke suggestie door middel van 3 toonwaarden.

Met aandacht voor:

 • Grafische vlakken en vereenvoudigingen
 • Licht en donkerverdeling
 • Lichtval en schaduwen
 • Componeren met lichtvlekken op donkere ondergrond Clair-obscur
 • Componeren met licht en donker bogen en de expressie van verschillende toongroepen en aandacht voor warme en koude kleuren.

De cursus zal worden afgesloten met een eigen thema waarin je de verworven vaardigheden toepast.

Technieken & Materialen

Technieken

 • Tekenen
 • Collages
 • Schilderen met de droge kwast (o.m. grote kwast en zwarte acrylverf)
 • Ruimtelijke opstellingen

Materialen

 • Materialen:
 • Siberisch krijt b en 3b en zwarte stift;
 • Papier;
 • Tekenklemmen;
 • Een heel klein spotje;
 • Klein spiegeltje;
 • Tijdschriften e.d. voor de collages;
 • Zwarte acrylverf en grote kwasten en
 • voor de ruimtelijke opstellingen een schoenendoos, verkleed-en kijkdoos spul;
 • Camera of mobiele telefoon;
 • Computer en eventueel printer.

Extra materialen cursus 2

 • Pastelkrijt/verf ultramarijn; gebrande omber en gebrande sienna

In de cursussen zal je worden aangemoedigd te experimenteren en fouten te maken om nieuwe mogelijkheden te ontdekken en jezelf te ontwikkelen. Hierdoor zullen nieuwe perspectieven worden geboden.


Momenten van Geluk

Iedereen maakt in zijn leven momenten mee die uitzonderlijk mooi, ontroerend of inspirerend zijn. Momenten waardoor de wereld eventjes langzamer gaat draaien. Sommigen vinden het mooiste in de mens zelf, anderen vinden het ver van de bewoonde wereld, of aan het einde van een feestje met half gevulde glazen en wat etensresten op tafel of een picknick op een zomerse dag wat uitliep op…., of een onvergetelijke roeitocht, of een midzomerdansavond of…??

Meer informatie

Wat is het mooiste wat jij ooit heb meegemaakt?

 • Een zorgeloze picknick zoals de foto ‘Zondagmiddag aan de Marne’ van Bresson of het schilderij ‘Holyday’ van James Tissot laten zien?
 • Of kleine intieme werelden van het kleine grote geluk? Zoals de schilderijen van Anders Zorn of de verstilde handelingen in de schilderijen van Vermeer laten zien?
 • Of verlang je juist nu naar betere tijden, naar het samenzijn met vrienden/ familie rond de eettafel bijvoorbeeld. Zoals Duchamp zou hebben gedacht toen hij midden in de eerste Wereldoorlog waarin zijn broers en zus aan het oorlogsfront in Frankrijk verbleven, zichzelf fotografeerde voor een paar spiegels zodat het lijkt alsof hij vijf maal om de tafel zit en naar zichzelf kijkt.

Kortom, naar momenten van geluk.

Werkwijze

Je zal in deze cursus worden uitgedaagd iets persoonlijks of totaal onverwachts te laten zien, een kant van jezelf die voor anderen anders verborgen zou blijven en je opent daarmee ogen.

Zaken waar mensen normaal aan voorbij lopen worden door jouw blik in een nieuw daglicht gesteld.

Voor ideevorming, klassieke vaardigheden en inspiratie zal er gestudeerd worden naar o.m. voorbeelden uit de hele kunstgeschiedenis en hedendaagse kunst.

XD-Art Projects zal je adviseren en begeleiden bij je conceptontwikkeling. Welke herinneringen en ervaringen heb jij? Welke gevoelens roepen die bij jou op? Wij vinden gezamenlijk uit hoe jij dat op jouw manier kunt verbeelden.

Materiaal

Schetspapier en zwarte tekenstift of zwart Siberisch krijt/ schaar, lijm, tijdschriften en kranten e.d. /computer en printer/ telefoon of camera / kijkdoos spul: o.m. een schoenendoos/ klein spotje/ schildersmateriaal.

Een selectie van de resultaten zullen op social media worden geplaatst.

Geïnspireerd op:

 • Nederland in ideeën 2016 – Dit is het mooiste ooit – Viktor&Rolf
 • Momenten van Geluk door Robert – Jan Muller in Museumtijdschrift mei 2020.
 • Buiten Eten – Kunstschrift – 3- 2001.

Online cursus 8 lesweken. Kies zelf de datum dat je wilt gaan starten met de cursus.


Dromen & Hallucinaties

Wanneer we slapen dromen we. Soms herinneren we onze dromen. Naast dromen zijn er hallucinaties, dan zien we beelden in ons hoofd die er in werkelijkheid niet zijn. Dromen en hallucinaties beleef je visueel. Een continue stroom aan ideeën, concepten en surrealistische beelden vliegen in je droom voorbij. Lopend door eindeloze trappengalerijen, of ongekleed over straat, tsunami’s, je maakt van alles mee.

Meer informatie

Er wordt gewerkt naar jouw persoonlijke antwoorden op:

 • Je eigen onvergetelijke of bijzondere droom? 
 • Jouw hallucinatie toen je iets zag wat er niet was….
 • Jouw belevenis van deze pandemie en de 1,5 metersamenleving?
 • Je inleving in andermans werkelijkheid?
 • Of zoek je liever de esthetische hallucinatie, de werking van licht en ruimte geïnspireerd door schilderijen van surrealistische schilders als bv Dali en Delvaux?

Voor ideevorming, klassieke vaardigheden en inspiratie zal er gestudeerd worden naar o.m. voorbeelden uit de hele kunstgeschiedenis en hedendaagse kunst.

XD-Art Projects zal je adviseren en begeleiden bij je conceptontwikkeling. Welke herinneringen en ervaringen heb jij? Welke gevoelens roepen die bij jou op? Wij vinden gezamenlijk uit hoe jij dat op jouw manier kunt verbeelden.

Materiaal: schetspapier en zwarte tekenstift of zwart Siberisch krijt/ schaar, lijm, tijdschriften en kranten e.d. /computer en printer/ telefoon of camera / kijkdoos spul: o.m. een schoenendoos/ klein spotje/ schildersmateriaal.

Een selectie van de resultaten zullen op social media worden geplaatst

Online cursus 8 lesweken. Kies zelf de datum dat je wilt gaan starten met de cursus.


X

Op dit adres zul je onze reactie ontvangen