‘Ogen voor het (on)zichtbare’

Een samenwerkingsproject van het Groninger Museum, het UMCG, de Faculteit Geneeskunde en de Klassieke Academie onder leiding van kunstenaar Rein Pol. Het project werd ingeleid door kunsthistorica drs. Ellen van der Vecht en dr. Edwina Doting, arts-microbioloog UMCG. De resultaten van het interdisciplinaire project werden geëxposeerd in het Groninger Museum.

Geplaatst in de Nieuwsberichten van de Klassieke Academie voor Beeldende Kunst in Groningen. Tekst en foto’s Xandra Donders.

Toen Rein Pol, kunstenaar en docent aan de Klassieke Academie gevraagd werd voor het interdisciplinaire academie brede Chihuly-project ‘Ogen voor het (on)zichtbare’ een samenwerkingsproject van de Klassieke Academie, het Groninger Museum, het UMCG en de Faculteit Geneeskunde kon hij zich er eerst geen goede voorstelling van maken. Hij liep warm door de inleiding in het Groninger Museum van dr. Edwina Doting, arts-microbioloog in het UMCG, waarin zij aan de hand van elf kunstwerken over de gevaren van micro-organismen vertelde, en over hoe je kunt voorkomen dat je er ziek van wordt. Dat inspireerde hem. Rein gaf de studenten alle vrijheid om te experimenteren en gaf aanwijzingen waar nodig. Hij liet kleurexplosies contrasteren met zachte achtergronden en dekkende verf met transparante verf. De enorme verscheidenheid in creativiteit bij de deelnemers verraste hem.

Micro-organismen zijn niet alleen griezelig, maar ook heel bijzonder. Wij bestaan er ook uit. De spiraalvorm die veelvuldig terugkomt in het werk van de glaskunstenaar Dale Chihuly deed medisch student Akash Gupta denken aan micro-organismen die zich door de tijd heen spiraalvormig hebben geëvolueerd zodat die zich beter door het lichaam heen kunnen boren.

‘Als student ben je de wereld aan het ontdekken en moet je ‘kneedbaar’ zijn’. Juist daarom raakte dit facet in Chihuly ’s werk hem. Om deze kneedbaarheid te verbeelden maakte hij gebruik van pur in zijn schilderij.
Suze Osseman, student uit Vakscholing 1 en vroeger zelf microbiologisch analist, was getroffen door de koestering en zachtheid van Chihuly, zijn vloeiende vormen alsof ze zich in water begaven en combineerde dat inzicht door in haar schilderij in te inzoomen op de microwerelden.
Joke Ganzevoort, ook uit vakscholing 1, herkende in het werk van Chihuly de weekdierachtige vloeibare vormen die ze zelf ook tegenkomt als ze duikt en verbond dat in haar schilderij met de organische microwereld.

Stijn Wijnsma, biologiestudent, vond het heel inspirerend hoe iedereen werkte. Zelf maakt hij graag verfijnde gedetailleerde tekeningen maar hij werd nu uitgedaagd om op groot formaat te werken waarbij het niet erg was om fouten te maken. Dat gaf hem vrijheid. Hier gaat hij zeker wat mee doen in zijn eigen tekeningen. Zijn schilderij was geïnspireerd op Keith Haring, die aids had en daaraan is overleden.
Volgens Akash, Stijn, Joke en Suze danste iedereen om elkaar heen en werkten alle deelnemers aan het project in een flow. Ze hebben geleerd van elkaars manier van waarnemen. Ze hebben allemaal geëxperimenteerd en hun grenzen verkend. Naadloos hebben de studenten van de Faculteit Geneeskunde en Biologie zich gevoegd tussen onze studenten. Zoals het werk van Chihuly zelf, heel natuurlijk en vloeibaar.

Ook studenten uit Vakscholing 3 hebben o.l.v. Xandra Donders schilderijen gemaakt n.a.v. de tentoonstelling van de glaskunstenaar Chihuly in het Groninger Museum.

X

Op dit adres zul je onze reactie ontvangen