Ontwerpwedstrijd Mondneusmasker

De winnaars van de ontwerpwedstrijd mondneusmasker zijn bekend! Lees de uitkomsten en het juryrapport verder in dit artikel.

Het project

De ontwerpwedstrijd mondneusmasker is een uniek project geïnitieerd door XD-Art Projects, in samenwerking met het Groninger Museum, het UMCG en de Rijksuniversiteit Groningen, met als doel de discussie over het dragen van mondkapjes een positieve en artistieke draai te geven.

De werkwijze

Mondneusmaskers worden steeds meer een onderdeel van ons modebeeld. Tot nu toe zijn ze vaak gemaakt van een eenvoudig stofje, al of niet met kleur of versiering. Het kan creatiever! Deelnemers konden zich alleen of met z’n tweeën opgeven.

Na aanmelding kregen de deelnemers de volgende inspiraties toegestuurd:

  • Een paper van Arts-microbioloog dr. Edwina Doting (UMCG/RUG) over het mondneusmasker, toen en nu.
  • Een speciale hand-out voor bij de tentoonstelling Mondo Mendini in het Groninger Museum.
  • Een speciale flyer met inspiratieafbeeldingen.
  • En een tekst van Steven Kolsteren, voormalig hoofd educatie van het Groninger Museum over virus en mythologie als inspiratiebron voor kunst.

De jury bestaande uit dr. Edwina Doting, arts-microbioloog UMCG / RUG (voorzitter), Sander Daams, Hoofd Educatie Groninger Museum en Xandra Donders, kunstenaar/projectorganisator XD-Art Projects, hebben op 11 augustus uit de 72 inzendingen de 3 winnaars en 10 eervolle vermeldingen gekozen. Hierbij werd gekeken naar:

  • Creativiteit, inventiviteit en originaliteit van het product als geheel
  • Technische en artistieke kwaliteit van de foto

De mondneusmaskers mochten van allerlei materiaal gemaakt worden en elke omvang hebben.

De deelnemer werd ook gevraagd bij het inleveren van de foto’s ook een korte omschrijving van de materiaalkeuze en een motivatie mee te sturen waarin te lezen is in hoeverre de hand-out van het Groninger Museum, de papers van arts-microbioloog dr. Edwina Doting (UMCG/RUG) en Steven van Kolsteren, voormalig hoofd Educatie van het Groninger Museum en de flyer hun geïnspireerd hebben bij hun ontwerp.  Als ze hiervan geen gebruik hadden gemaakt, maar wel een bepaalde boodschap hadden die ze wilden uitdagen met hun ontwerp, dan lazen we dat ook graag in de toelichtende tekst. Bijvoorbeeld de emoties die het coronavirus heeft opgeroepen of maatschappelijke thema’s zoals duurzaamheid, diversiteit en een inclusieve samenleving, of heel iets anders wat de deelnemers bezighoudt en waar ze met hun ontwerp aandacht voor wilden vragen.

Het juryrapport en de winnaars

In de afgelopen twee weken heeft de jury 72 foto’s van mondneusmaskers mogen ontvangen. De jury was onder de indruk van de creativiteit en originaliteit, de selectie  van de drie winnende ontwerpen was daarom niet eenvoudig. Uiteindelijk zijn er toch drie winnaars geselecteerd na een zorgvuldige afweging:

Jeanet Metselaar

Jeanet Metselaar, ‘Stairwell Installation’

Jeanet Metselaar heeft als inspiratiebron de ‘Stairwell Installation’ in het Groninger Museum van glaskunstenaar Dale Chihuly gebruikt. Zij koos er voor om het masker verticaal te plaatsen omdat dit haar deed denken aan een Afrikaans masker. In dit ontwerp kwamen haar liefde voor kleur, vorm, textiel, ambacht, Afrikaanse stoffen en creëren samen.

Marc Paulusma

Marc Paulusma heeft ‘Vogelkop’ ingestuurd. Het is een conceptueel ontwerp: Wij mensen zijn op zoek om weer connectie met de natuur te vinden, naar een simpeler leven, dichterbij de essentie. Vogelkop nodigt vogels uit om plaats te nemen op het hoofd van de mens. 

Marc Paulusma, ‘Vogelkop’

In coronatijd krijgen de kleine dingen (eindelijk je tuin opknappen) en grote dingen (klimaatverandering) ineens meer aandacht. Onze prioriteiten komen scherper in focus waarmee onze zoektocht naar essentie en een simpeler leven misschien toch een stapje dichterbij is gekomen. De tijd zal het leren, maar schijnbaar kan een pandemie ook positieve bijeffecten hebben.  

Fotograaf: Elselien Pruisman 

Tweetal Gea Vermeulen en Marieke Kort-Postmus

Gea Vermeulen en Marieke Kort-Postmus hebben samen een ontwerp gemaakt. Als inspiratiebron diende hun eigen woonomgeving in de provincie Groningen met zijn ‘Schaive Toren’ die onbewust de scheve verhoudingen mondiaal verbeeldt. Het kleurenpallet is gebaseerd op de schilderijen van Alida Pott, lid van de kunstenaarsvereniging De Ploeg. Deze wedstrijd heeft hen als vriendinnen in een tijd van social distancing weer dichter bij elkaar gebracht.

Gea Vermeulen en Marieke Kort-Postmus, ‘Schaive Toren’

Naast deze drie winnaars zijn er ook nog tien eervolle vermeldingen, waaronder een prachtig ontwerp  van twee tieners. Uit de meerderheid van de inzendingen bleek een grote maatschappelijke betrokkenheid. De inzenders zijn niet alleen bezorgd om het coronavirus en de gevolgen daarvan, maar maken zich ook zorgen over de mondiale vervuiling en klimaatverandering, bleek uit vele inzendingen.

Eervolle vermeldingen

Ontwerpwedstrijd Mondneusmasker is een project om studenten, Groningers uit Stad en Ommelanden en niet-Groningers uit te dagen om op een creatieve manier om te gaan met de dagelijkse realiteit van de coronaviruspandemie.

X

Op dit adres zul je onze reactie ontvangen